ΠΜ407 - Εισαγωγή στην Εκπαιδευση Εκπαιδευτών Ενηλικων
Υ/ΕΥ: Προαιρετικο μάθημα |
Ώρες: Θεωρία: 3, Σύνολο: - Φόρτος Εργασίας: - Πιστωτικές Μονάδες/ECTS: - |
Αρχές και φιλοσοφία μαθήματος:
είναι η παροχή εισαγωγικών γνώσεων στο πεδίο της εκπαίδευσης ενηλίκων προκειμένου οι φοιτητές της Σχολής μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος να είναι σε θέση να γνωρίζουν το θεωρητικό πλαίσιο του πεδίου της εκπαίδευσης ενηλίκων, καθώς επίσης τις ομοιότητες και τις διαφορές του με αυτό της τυπικής εκπαίδευσης.
Περίγραμμα μαθήματος:
Το μάθημα διαρθρώνεται σε πέντε βασικές ενότητες.
Στην πρώτη ενότητα εξετάζονται ζητήματα που αφορούν τον προσδιορισμό του πεδίου της εκπαίδευσης ενηλίκων, τις θεωρητικές προσεγγίσεις του εκπαιδευτικού χώρου που καθιστούν την εκπαίδευση ενηλίκων ξεχωριστό επιστημονικό κλάδο της παιδαγωγικής επιστήμης, τον τρόπο με τον οποίο οι ενήλικοι μαθαίνουν, καθώς και τον ιδιαίτερο ρόλο του εκπαιδευτή μέσα σε αυτή τη διεργασία.
Στη δεύτερη ενότητα αναλύονται οι παράγοντες που συνέβαλλαν στην ανάπτυξη της εκπαίδευσης ενηλίκων από τον 19ο αιώνα έως σήμερα τόσο στη χώρα μας όσο σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.Παρουσιάζονται οι Ευρωπαϊκές και Ελληνικές πολιτικές για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, περιγράφεται ο ρόλος του CEDEFOP, παρουσιάζεται το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων καθώς και η διαδικασία πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων. Επίσης, παρουσιάζονται θέματα σχετικά με την ενδοεπιχειρησιακή εκπαίδευση και κατάρτιση.
Στη τρίτη ενότητα εξετάζονται ζητήματα σχετικά με την ολοκληρωμένη μεθοδολογία σχεδιασμού, οργάνωσης, υλοποίησης και αξιολόγησης προγραμμάτων εκπαίδευσης ενηλίκων.
Στη τέταρτη ενότητα παρουσιάζονται οι εκπαιδευτικές μέθοδοι, οι τεχνικές και τα εποπτικά μέσα που χρησιμοποιούνται από τους εκπαιδευτές ενηλίκων κατά τη διαδικασία υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Εξετάζονται επίσης τα ζητήματα της επικοινωνίας, καθώς και της δυναμικής των σχέσεων που αναπτύσσονται στο πλαίσιο λειτουργίας της εκπαιδευτικής ομάδας.
Στην πέμπτη ενότητα παρουσιάζονται οι βασικότεροι από τους φορείς που υλοποιούν προγράμματα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης (ΙΕΚ, ΚΕΚ, ΕΚΔΔΑ, ΙΜΕ- ΓΣΕΒΕΕ, κτλ) και γενικής εκπαίδευσης ενηλίκων στη χώρα μας (ΚΔΒΜ, Πολιτιστικοί Σύλλογοι, κτλ) καθώς και η σύνδεση των σχολικών μονάδων με δράσεις Δια Βίου Μάθησης.
Στην έκτη ενότητα παρουσιάζονται οι «Ευρωπαϊκές πολιτικές και στρατηγικές στο πεδίο της εκπαίδευσης ενηλίκων», με ιδιαίτερη έμφαση στις στρατηγικές ένταξης των προγραμμάτων εκπαίδευσης ενηλίκων πχ πολιτικο- ιδεολογική στρατηγική, συμπληρωματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, επιστημονικής εξειδίκευσης, ένταξης και αντιμετώπισης του κοινωνικού αποκλεισμού, κοινωνικο- πολιτιστικής ανάπτυξης κτλ)
Μαθησιακοί στόχοι:
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές πρέπει να έχουν αποκτήσει γνώσεις, αναπτύξει δεξιότητες – ικανότητες και να έχουν υιοθετήσει ανάλογες στάσεις σε θέματα σχετικά με:
- τις βασικές θεωρητικές προσεγγίσεις της εκπαίδευσης ενηλίκων
- τον τρόπο με τον οποίο οι ενήλικοι μαθαίνουν
- τις βασικές θεωρίες για την εκπαίδευση ενηλίκων
- το ρόλο του εκπαιδευτή ενηλίκων
- τους παράγοντες που συνέβαλλαν στην ανάπτυξη του πεδίου της εκπαίδευσης ενηλίκων στη χώρα μας από τον 19ο αιώνα έως σήμερα
- τη συμβολή της εκπαίδευσης ενηλίκων στις κοινωνικο-οικονομικές και πολιτιστικές εξελίξεις της χώρας μας
- τις Ευρωπαϊκές και Ελληνικές πολιτικές για την επαγγελματική εκπαίδευση (πχ. europass, σύστημα πιστωτικών μονάδων, επίπεδα επαγγελματικών προσόντων)
- το ρόλο τουCEDEFOP
- το Εθνικό Πλαίσιο επαγγελματικών προσόντων
- την Πιστοποίηση των Επαγγελματικών Προσόντων
- την ενδοεπιχειρησιακή εκπαίδευση και κατάρτιση
- τη διαδικασία σχεδιασμού, οργάνωσης, υλοποίησης και αξιολόγησης προγραμμάτων εκπαίδευσης ενηλίκων
- τις βασικές εκπαιδευτικές μεθόδους και τεχνικές που χρησιμοποιούνται στα προγράμματα εκπαίδευσης ενηλίκων
- τα είδη και τη λειτουργία των εποπτικών μέσων διδασκαλίας στην εκπαίδευση ενηλίκων
- τη σημασία του εκπαιδευτικού χώρου και τα εμπόδια που παρατηρούνται
- τις βασικές αρχές επικοινωνίας στο πλαίσιο λειτουργίας της εκπαιδευτικής ομάδας
- τη δυναμική των σχέσεων που αναπτύσσονται στην εκπαιδευτική ομάδα
- τους φορείς που υλοποιούν προγράμματα επαγγελματικής και γενικής εκπαίδευσης ενηλίκων
- τα προγράμματα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης που υλοποιούνται στη χώρα μας, καθώς και το ρόλο των εκπαιδευτών και οργανωτών σε αυτά
- τις καλές πρακτικές που αναπτύσσονται σε διεθνές και εθνικό επίπεδο σχετικά με τη σύνδεση των δομών της τυπικής εκπαίδευσης με δράσεις Δια Βίου Μάθησης
Ενδεικτική Βιβλιογραφία
Κόκκος, Α. 1999. Εκπαίδευση ενηλίκων: το πεδίο, οι αρχές μάθησης οι συντελεστές. Πάτρα: Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
Κόκκος, Α. & Λιοναράκης, Α. 1998. Ανοικτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Πάτρα: Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
Rogers, Al. (1998). Εκπαίδευση Ενηλίκων: Μεταίχμιο.
Χασάπης, Δ. 2000. Σχεδιασμός, οργάνωση, εφαρμογή και αξιολόγηση προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης: μεθοδολογικές αρχές και κριτήρια ποιότητας. Αθήνα: Μεταίχμιο.